Mycie wydłuża życie, czyli jak świadomie wybrać łagodną pielęgnację?
Mydło jest najpopularniejszym, najbardziej rozpowszechnionym środkiem czystości, to kosmetyk, który towarzyszy Nam od dzieciństwa, aż po starość.
Krótki opis długiej historii
Mydła – sole sodowe lub potasowe wyższych kwasów tłuszczowych, są środkami powierzchniowo – czynnymi ( obniżają napięcie powierzchniowe wody) . Micele cząsteczek mydła wnikają w tłuszcz i brud powodując jego rozpuszczenie.
Początki mydlarstwa sięgają starożytności. Proces chemiczny stosowany w produkcji mydeł nieustannie się zmieniał i ewoluował. Techniki topienia łoju w kadziach, gotowanie oleju, wykorzystywanie popiołu drzewnego są odległe. Popularność surowca, z którego wytwarzano szlachetną, rozpuszczającą brud kostkę, tak naprawdę była uzależniona od położenia geograficznego. Na południu Europy wykorzystywano oliwę z oliwek, natomiast w chłodniejszych, północnych rejonach popularnością cieszył się łój i tran.
Wraz z końcem XIX wieku mydło rozpowszechniono w handlu. W owych czasach nie przypominało ono współczesnej, dopracowanej, nieskazitelnie gładkiej kostki. Wyrabiano je ręcznie, gotując w kotłach. Pomimo iż przypominało nieprzyjemną, brązową maź, sprzedawaną na kawałki, porcjowaną przez sklepikarza, cieszyło się ogromną popularnością. Świadomość ludzi w sprawach higieny i zdrowia rosła , wymagania – również. Zaczęto udoskonalać i wzbogacać receptury, między innymi o olejki, które dodawano do mydeł w celu zamaskowania nieprzyjemnego zapachu.