Z początkiem grudnia nasze kalendarze zapełniają się zaproszeniami na przyjęcia i imprezy Gwiazdkowe. Spotykamy się ze współpracownikami, klientami, znajomymi i przyjaciółmi. Część z nich ma charakter bardzo formalny, ale częściej możemy pozwolić sobie na poluzowanie atmosfery. To bardzo przyjemny czas w roku.

Co zrobić, żeby dobrze zapamiętano naszą imprezę, a wszyscy goście wyszli zadowoleni i pod wrażeniem naszej gościnności?

Zróbcie imprezę pierniczkową! Nic tak nie łączy ludzi, jak wspólne chwile spędzone w kuchni, gotowanie, a potem zajadanie się przygotowanymi specjałami.

Zaproście swoich gości do własnej kuchni. Niech każdy przyniesie różne składniki na ciasto, lukry do dekoracji, foremki do wycinania, obowiązkowo własny wałek i kuchenny fartuszek.

zdjęcie-46

Puśćcie dobrą muzykę, otwórzcie butelkę wina, a potem mieszajcie i zagniatajcie. Im więcej rąk do pracy tym lepiej. Postarajcie się, aby pierniczki były w przeróżnych kształtach. Do wyboru są dzwoneczki, choinki, zwierzątka, gwiazdki i serduszka. Niech nic nie ogranicza Waszej wyobraźni. Pamiętajcie, żeby zrobić u góry małą dziurkę. Wtedy można je będzie powiesić na choince.

Najwięcej zabawy zawsze jest przy dekorowaniu. Upieczone pierniczki można posmarować czarną albo białą czekoladą. W sklepach znajdziemy duży wybór gotowych posypek i kolorowych lukrów.

Poniżej zamieszczony przepis został wypróbowany przez zespół Be Beauty Empire i zapewniamy, że wychodzą znakomite!

zdjęcie-50

przykładowy przepis na około 40 sztuk:

• 2 szklanki mąki

• 2 łyżki miodu

• 3/4 szklanki cukru

• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

• 1/2 torebki przyprawy piernikowej

• 3 łyżki masła

• 1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)

  • około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka

Ponadto:

fartuch kucharski

wałek do ciasta

foremki do wycinania pierników

pojemniki na pierniki do zabrania

Wymieszajcie wszystkie składniki. Dobrze zagniecione ciasto rozwałkujcie na grubość 4 mm. Wytnijcie przy pomocy foremek i wstawcie do piekarnika, który musi być rozgrzany do 180 stopni. Pierniczki powinny się piec przez około 8-10 minut.

Życzymy Wam cudownej zabawy i niezapomnianych chwil z przyjaciółmi!

on 0